Anna Charlotta Gunnarsson om sitt hår

Subject: Hår-intervju
From:
Date: Mon, 24 Sep 2012 20:58:35 +0200
To: Anna Charlotta

Hej Anna Charlotta!
I somras hade vi kontakt på twitter om kroppshår – minns du…? Jag har bloggen lovemylurv.wordpress.com. Vi pratade om att göra en mejlintervju, men det var ju ett tag sedan så jag hoppas att erbjudandet kvarstår!
Jag chansar och tar med en första fråga 🙂

Fråga 1: Varför tar du inte bort ditt kroppshår? (Ja jag går rakt på sak här!)

Varma hälsningar
Camilla

Från:
Datum: 25 september 2012 10:34:44
Till:
Ämne: RE: Hår-intervju

Hejsan

Japp, kommer ihåg mkt väl.
Mitt svar på frågan:

Det började med att jag störde mig på att många killar/män på gymmet lät högt när de tog i. Jag ville också låta, men kände mig som ett objekt så fort jag stönade. Inte för att jag stönade det minsta sexigt, utan helt enkelt för att den typen av tjejläten är förknippade med annat än kraft och styrka. Jag tvingade därför mig själv att sätta mig över mina föreställningar, började låta som jag ville, och märkte att det fick effekt. Det var skönare att ta i när jag vågade stöna litegrann (jag har fortfarande en bit kvar till anabolavrålet). Efter ett tag vande sig folk på gymmet och idag är vi faktiskt flera brudar som låter när mjölksyran spränger fram.
Sen var det det där med hår på benen. I nästa steg blev jag nämligen avundsjuk på att killarna inte behövde tänka på hur de såg ut när de tränade. Alltså: jag ville leva på samma premisser, så jag slutade raka benen också. Blickarna på gymmet var inte nådiga i början och helt solklart tänker jag mycket på dessa blickar än idag. Men det har blivit bättre.
Värst är det dock att jag begränsar mig när det gäller klädsel. Även jag är van vid att korta, söta klänningar matchas med rakade ben, för så har jag ju också sett ut och så ser 99 % av alla kvinnor i kortkort ut. Jag tycker alltså fortfarande att det är snyggast, så ibland väljer jag att ha strumpbyxor istället för att gå barbent. Det stör mig, men jag är också en produkt av min samtid, så jag måste öva på att inte bry mig.
I och med att jag jobbar med tv och genusfrågor så vill jag försöka stå för bra saker och leva som jag lär. Och jag vill visa mina barn att mammor har hår; inte ”hår som en karl” utan ”hår som en kvinna”.
En del tycker att hårfrågan är en bagatell, jag tycker att den är ett symptom. På 70-talet rakade sig knappt några kvinnor och då var det inget statement att lägga undan rakhyveln. Idag befinner vi oss i en helt annan kontext och därför är det viktigt att vi som är offentliga visar motbilder till normerna. Jag var därför en av de första som hakade på #hairriot på twitter, också för att jag faktiskt har ett behov av att prata om hår. Det är så galet att det av vissa betraktas som en provocerande handling att inte utföra en handling i förhållande till sin kropp.
Men! Jag vill också poängtera att jag alltid har tyckt att det är coolt med orakade kvinnor. Jag minns när jag som 17-åring såg ett foto på Sophia Loren i balklänning med orakad armhåla. Jag tyckte det såg så fruktansvärt tufft ut, som en clash mellan tjusigt och farligt. För ungefär tio år sen la jag ner att noppa ögonbryn och raka armhålor för att jag ville se lika cool ut.
Hur andra gör bryr jag mig inte ett dugg om, alla får givetvis raka sig om de vill, men jag tycker att det är viktigt att vara medveten om att man ibland gör saker för att alla andra gör det och för att man alltid har gjort det och kanske inte för att man egentligen vill eller behöver.
Nu tycker jag ju att jag är snygg som jag är och om folk bryr sig om en sån skitsak som hår så bryr jag mig inte om dem. Jag har tid över till att göra trevligare saker än stå med pincett eller bränna eller skära mig för att vara slät.
Och jag har framför allt fått en enormt positiv respons från folk som också fattar att vårt hårbeteende ingår i ett långt större sammanhang, som handlar om en tillåtande inställning till olikheter.

Allt gott
Anna Charlotta

Det här inlägget postades i bara ben, debatt, feminism, hår i armhålan, hår på benen, kroppshår, politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Anna Charlotta Gunnarsson om sitt hår

  1. Ping: Hårig som en kvinna | Vedbyvärlden

  2. Sven Johansson skriver:

    Jag tycker att många orakade söta tjejer är vackra och sexiga , .speciellt orakade nertill, eller åtminstone inte helrakade. På 80-talet när jag var i 20-årsåldern var många tjejer sådana-och INTE ALLS ”ofräscha” utan söta snygga, 80-talseleganta och kvinligt chicka som ”bara 80-tals-flickor” kunde vara-inte alls hippieinspirerade , inte radikalfeminister. Vissa gynekologer är emot helrakningsmode då de anser att statistiskt sett ökar det risken för svamp och infektioner med helrakning. Många under mitt 80-tal rakade bikinilinjen och under armarna men de flickor i min lundensiska bekantskapskrets jag råkade se nakna hade i alla fall i regel mer eller mindre ”buske” mellan benen. Jag låg inte runt och såg förstås inte alla utan kläder-ville ju ha trogen kärlek och inte några engångsragg och föraktade raggande för att få engångsligg-men en del såg jag ju. Vi hade gemensam dusch och bastu efter vissa idrottsevenemang bla. Och den där magiska sommaren när jag träffat henne, den söta fina, som jag trodde skulle bli hon som stannade hos mig och skulle bli mina framtida barns mor, när jag ”bestämt mig för henne” och när hennes fina sommarklänning föll första gången inför mina ögon-inte var hon rakad och det väntade jag mig förstås inte heller. Det var liksom en ickefråga-inget man tänkte på på det sättet-det var ju bara det normala att tjejer såg ut så. Förresten-var det inte dig jag växlade några mail med på tema musik? Jag är ju oerhört förtjust i Italo-Disco och sådan hade vi förresten dansat till jag och hon den där gången när jag första gången stod inför henne utan kläder. Var o en gör som den vill, men jag tycker det är helt OK med orakade tjejer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s